Fisken en viktig friskhetskälla!

Lax är den populäraste fisken bland svenska småbarn - de fem mest sålda barnmatsburkarna med fisk i Sverige i vinter innehåller alla lax. Fisk har under senare år fått högre status och ses i dag som något av en friskhetskälla.

Till exempel har det visat sig i vetenskapliga studier att det är ganska ovanligt med fiskallergi bland små barn och att det i stället verkar förhålla sig så att barn som äter fisk två till tre gånger per månad under det första levnadsåret har färre allergisjukdomar vid fyra års ålder än barn som inte ätit fisk alls. Forskare undersöker nu om det hänger ihop med D-vitaminet och Omega 3-fettsyrorna som finns i fisk.

 

Fet fisk är den bästa källan till DHA (dokosahexaensyra), en av flera fettsyror i Omega 3-familjen som bland annat är viktig för att spädbarnets hjärna, syn och immunsystem ska utvecklas normalt. Omega 3-fettsyrorna kan inte bildas i kroppen utan måste tillföras med kosten. Livsmedelsverket rekommenderar till exempel gravida och ammande att äta fisk två till tre gånger i veckan för att fostret och senare barnet ska få i sig tillräckligt mycket Omega 3. Ytterligare ett skäl att servera fisk oftare är att det är en bra källa till vitamin D som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och har stor betydelse för skelettuppbyggnaden. På senare tid har forskare även uppmärksammat D-vitaminets positiva effekt på immunförsvaret.

Vill du testa en ny laxrätt finns nu den nya smaken Nestlés Lilla Laxgrytan för barn från 6 månader, läs mer om nyheten här: http://nestlebaby.com/se/baby_nutrition/products/product_detail.htm?stage=2&num=10&pci=2

Varmrätter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0