V.33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Åh vilken vecka, BOOM sade det och magen kändes genast mkt tyngre samtidigt som vi haft 1000 saker att göra i veckan som gick! 
Jag överlevde dock och står nu inför en ny vecka. En vecka som innebär besök hos spec.mvc för både uppföljning av diabetesen och kontroll av bebis eftersom de har tagit över helt istället för min vanliga BM:( 

 

Bildbevis!

Här ser ni lillkillen i full fart framåt - träna träna träna! :) 
Och leka förståss! <3

Nu ska det tränas!

Min lilla stjärna - min lilla Buddha <3 Få saker gör mig så glad som ditt leende/skratt!

Nelson fick sin födelsedagspresent idag (en av de iaf), ett gåbord/aktivitetsbord, så nu är det träna på att gå som gäller för den lilla herren i huset och det går ju väldans bra och han älskar det redan:) 
Köpte den begagnad faktiskt men den ser ut som ny, det är himla kul o se honom med den....storasyster Melina är också väldigt mycket på den, det är roligt med saker som kan göra massa roliga ljud o prata, till och med när man är en stor tjej haha:) 
För Melinas del så fick hon klart med sin party outfit idag, ni får se bilder efter lördag men hon kommer helt klart vara fin! 
Hon fick även ngn Hello Kitty grej från Lidl som hon ville ha och har tjatat om i 3 dagar, som hon kunde göra egna armband med. Lyckan är total. 
Nu kommer dagarna gå åt att städa, handla och förbereda lördagens stora kalas, kan innebära dålig uppdatering men ni som finns kvar med mig är väl vana vid det här laget....tappra själar:) 

My sweet family!

 
 
 
 
 
 
Var bara tvungen o lägga in lite bilder från mobilen - från den senaste tiden för jag tar bilder då och då även om det är färre nu än någonsin känns det som! 
Jag är så glad och lycklig som har mina fina fina barn som är hur underbara som helst verkligen, de har såklart sina stunder då man gärna skulle ge bort de för en stund (fast det skulle man ju aldrig göra ändå).....men annars är det två superglada och välanpassade barn som förgyllar inte bara våra liv utan de flesta som umgås med de:) 
<3 Forever Love <3
 
 
 
 

Melinas födelsedag!

Dagen började med att jag steg upp själv och fixade mina nya rutiner!
Sedan vaknade både Ali och Melina, då hade vi en mysig stund alla 3 i sängen innan Ali och Melina duschade och jag klädde på Nelson, senare även Melina.
Ändå missade vi bussen och därmed missade jag mitt sista barnmorskebesök, då spec mvc nu tar över alla mina kontroller som dessutom blir fler än vanligt.
Vi kom iaf iväg till Tumba där jag fixade ut kvitton från apoteket som jag måste ha samt att jag var o köpte lite Hexodent att skölja mitt ömtåliga tandkött med.
Var även in på Inn och Finn  där jag köpte på mig lite shampo, duschtvål och ansiktsmaskar.
Sedan tog vi bussen till Fittja, väl där var vi in och köpte på oss lite mat till Nelson och även mat till mig som var tvungen att äta och ta insulin vid 13. 
 
 Födelsedagstjejen i väntan på bussen!
 
Lillebror Nelson var såklart också med! 
 
Då var det dags för Melinas 4 års kontroll på bvc, medan hon gjorde syntest och hörseltest och diverse annat satt jag o åt min mat, kändes sådär att behöva göra det när man är på bvc men nöden har ingen lag.
Melina klarade allting galant och fick väldans beröm för att vara en sån talför och social tjej som även var väldigt smart och rolig (hon skojjade nämligen med bvc sköterskan ett par gånger vid både syntest och hörseltest).
Det enda som hon inte kunde var färgen gul samt att hon måste träna på att räkna.
När hon var klar fick hon både en ring och en stämpel eftersom hon ju faktiskt fyllde år:) 
 
Sedan satt vi i väntrummet en stund då jag hoppade på att träffa min BM och det fick jag också göra när hon kom från lunchen, hon är väldigt speciell och jag har varit så glad att få ha henne under alla mina graviditeter. 
Jag vet att hon också gillar oss alla.
Hon berättade iaf att hon slutar jobba där till september, snart har hon även semester så vi skulle ändå inte setts så mycket men vi bestämde iaf att vi skulle försöka boka in en tid innan hon slutar så vi kan ses en sista gång och så hon får se vår sista bebis! 
 
 I bussen från Fittja mot Tumba! :) 
 
Melina hade fått en klubba som gjorde tungan blå, den åkte dock snabbt i soporna då den även skrapade sönder tungan.
 
Sedan åkte vi tillbaka mot Tumba där vi skulle ha möte i Tumba kyrka.
Mötet drog ut lite på tiden men gick väldigt bra.
Sedan var jag tvungen att handla lite mat inför kvällens besök av pappa och Cicki som skulle fira Melina.
Vid det här laget var jag redigt trött och hade ont i både fötter, rygg och sammandragningar i magen men jag tog mig iaf in på Ica och handlade det nödvändigaste.
Ali for hem med Nelson för att plocka lite medan jag och Melina väntade på pappa och Cicki som plockade upp oss från Tumba C.
 
Väl hemma satte jag igång med maten, fetaostbiffar med Taboule och tzatziki. 
Det var första gången jag gjorde denna mat, det var ett recept som jag snubblat över när jag sökte på vad jag kunde tänkas laga dagen till ära.
Det vart iaf väldigt smarrigt så det lär jag göra fler gånger:) 
Under tiden jag lagade mat så öppnade kidsen paket, Nelson fick också sina paket redan nu och det gick hem hos båda två:) 
Melina fick kläder och keps samt en prinsessklänning med krona och örhängen till, detta drog hon såklart på sig DIREKT:) 
Allting hade Cicki sytt själv såklart, då hon är väldigt duktig på det! 
Nelson fick även han kläder och keps samt en aktivitetsbåt:)
 
 Nelson provade en del av sina nya kläder:)
 
Prinsessan Melina!
 
Sedan åt vi middagen, snackade lite och bara umgicks.
Barnen var båda väldigt trötta vid det här laget men det gick ändå:) 
Tårtan var en enkel prinsesstårta, som Melina hade väntat HELA LÅNGA dagen på att få äta.
Pappa och Cicki rundade av efter tårtan, Ali drog med sig Nelson ut en sväng medan jag och födelsedagsbarnet däckade tillsammans i sängen.
Själv vaknade jag 2 timmar senare när Ali kom hem men barnen sov som stockar:)
En lång men lyckad dag.
 
 Den efterlängtade tårtan! <3
 
Nu laddar vi inför det "stora" kalaset på lördag nästa vecka då det vankas grillat och specialgjorda tårtor, det ska bli skoj MEEEEEN det lär bli lite stressigt med allt fix innan dess. 
Turligt nog för mig så är Ali en klippa och avlastar VÄLDIGT mycket för mig särskilt nu efter jag fått diabetesen. 

V.32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Jag: Jag bara hoppas på att jag ska föda inom inte allt för länge eftersom jag ju fått graviditetsdiabetes och det i sin tur har ju gjort att jag fått lägga om totalt i livet.
Det i sig är väl inte endast dåligt, det känns okay att äta 3 ggr per dag på fasta tider, det känns att det är bra för kroppen. 
Det är bara just tiderna och hela projektet.
 
EN DAG I MITT LIV NU: 
 
08-08.30 vaknar jag någon gång, MÅSTE duscha, förbereda så frukosten är klar. Ta blodsockervärde. Föra in det i "dagboken". Ta långtidsverkande insulin i rumpan. Ta snabbverkande insulin i nedre delen av magen. Äta. Ofta lägger jag mig sedan och sover vidare.

10.00-10.15 vaknar jag sedan igen för att ta nytt blodsockervärde och föra in det i "dagboken".

12.00 Förbereder lunch (om det är lättare lunch så blir det 12.30). Tar blodsockervärde, för in det i "dagboken". Tar snabbverkande insulin i magen. Äter.

13.30-14.00 Tar jag nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".

17.00-18.00 Här beror det på om jag ska laga mat eller om Ali lagar mat men mat ska vara klar att ätas senast 18.00. Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken", tar snabbverkande insulinet i magen, äter maten.
 
19.30-20.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".
 
00.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken" och tar långtidsverkande insulin i rumpan.
 
Sedan är det som en bastu här där vi bor så det är svårt att sova tiden 00-04, även pga att man måste kissa antal ggr per natt. Detta gör ju att jag sover extremt dåligt och verkligen aldrig kan sova ut eftersom jag måste passa dessa tider på morgonen. Utöver dessa tider så ska jag gärna få in en 2-3 mellanmål också under dagen.
Ni förstår väl att jag inte tycker jag gör annat än att sticka mig själv och äta?!
Sedan tycker jag det är väldigt svårt att planera in att göra saker utanför hemmet med alla dessa tider att passa, då måste man se till att kunna va på en plats där man kan ta sprutorna och blodsockervärdena samt ha mat med sig eller tillgängligt.....ett helt projekt i sig.
Därför hoppas jag verkligen att jag slipper detta när jag föder sedan, så jag kan iaf skjuta lite på tiderna även om jag troligtvis ska göra mitt bästa för att ha kvar 3 fasta måltider om dagen.
 
Jag ska blogga lite om gårdagen (Melinas födelsedag) också men jag inväntar o ser om pappa o Cicki fick några bra bilder också!
Ni lär märka när det dyker upp alltså:)

Grattis till min dotter....

Stort grattis på födelsedagen min lilla prinsessa! <3
4 hela år blir du nu, under dessa 4 år har du förgyllat våra liv med dina bus, ditt skratt och din underbara personlighet.
Tiden har rusat förbi och det går knappt att förstå att du en gång bara var en liten skrutt <3
Hoppas du får en underbar dag älskade du! 
 
 
 
 
 
 

Om bara 5 dagar

Blir du 4 hela år gammal! 
Det är knappt så jag förstår det, hur stor du har hunnit bli.
Min tuffa, coola, bestämda lilla prinsessa - du är något av det bästa som finns på denna jord <3
 

Fredagen som gick....

Gjorde vi så mkt som inte ett skit!
Det regnade hela dagen och jag är ju sjuk så vi alla var hemma och hade det mysigt tillsammans!
Jag sov en hel del.
 
Melina gav Nelson lite uppmärksamhet vilket han ÄLSKAR:)
 
Min stora tjej - tänk att du blir fyra år snart <3
 
HAHA du gör mig så lycklig min lilla bulle! :)
 
Dubbla regnbågar (den ena syns knappt på bilden dock), det va så ballt att jag va tvungen att ta en bild! 
Jag tar det som ett lyckotecken för oss:)
 
 

V.31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det viktigt att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Jag: Det är just inte så kul det här med graviditetsdiabetes, om det nu är så för nu visade det sig ju att man inte ska lita på värden som tas när man är sjuk vilket jag ju är och har varit under en längre tid. Mina värden börjar bli lägre o lägre nu så vi får se vad de säger nästa vecka helt enkelt.
Annars har jag inte mycket att tillägga faktiskt, det rullar på och det känns verkligen overkligt att det snart är dags! 

Sockervärdekontroller!

Har fått göra kontroller här hemma sedan måndag som sagt, 7 gånger om dagen!
Inte så farligt ändå för den grejen jag fått för att ta kontroller med gör inte så ont som den de har på mvc, faktiskt känns det oftast inget alls.
Mindre kul är det ju att se mina värden.
Dock sade min barnmorska idag att man inte kan lita så mkt på värdena eftersom det verkar som jag har infektion i kroppen (har ont i halsen o tappat min röst) så vet inte riktigt om de kommer gå på dessa resultat eller ej när det gäller insulin men får väl se på tisdag.
 
På torsdag så ska vi till bvc med Melina på 4 årskontroll - på hennes 4 årsdag:)
Innan det ska även jag till barnmorskan på kontroll.
Sedan blir det att köpa med sig en tårta på hemvägen för på eftermiddagen kommer pappa o Cicki för att fira Melina.
Det blir inte så märkvärdigt eftersom vi ska ha kalas för både Melina och Nelson den 29e istället.
 
Det är det som händer närmsta tiden, jag är dålig på att blogga men har helt enkelt inte energin eller inspirationen för det just nu med allt som händer.

Diverse gravidrelaterade besök....

Resulterade i att jag idag fått veta flertalet saker!
1. Det ÄR verkligen en pojke i magen som är 16 procent större än han bör va vid det här laget. Jag kommer alltså få gå på ett till TUL den 12e juli varpå det bestäms kring igångsättning.
2. Jag har tydligen graviditetsdiabetes och måste nu, under resten av graviditeten, sticka mig själv och ta egen kontroller varje dag 7 gånger om dagen samtidigt som jag måste verkligen börja äta frukost, lunch och middag på fasta tider.
3. Nästa vecka ska jag tillbaka för att veta vilken mängd insulin jag kommer behöva ta tiden ut tills dess att jag fött och då ska den gärna försvinna.

Det känns sådär alltså, har ju inte haft det de andra 2 gångerna och det är ju inte precis som att jag älskar nålar o grejer + nu kommer jag känna mig ganska låst då jag måste testa före och efter varje måltid och se till att äta på de fasta tider så det känns ju inte som jag kommer göra annat än att äta och testa hela tiden.
Ska dock försöka få in en morgonpromenad och en kvällspromenad då det kanske kunde räcka för att hålla jämn nivå på blodsockret och då kanske jag kan slippa insulin.
 
En sån här tjusig aparat har jag fått alltså! - Alldeles strax är det dax för nästa kontroll:(
 
 

V.30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 Jag: Inget nytt händer här gällande graviditet eller annat.
På måndag ska jag till en massa grejer på Huddinge sjukhus + BM så vet väl lite mer då kring när de kan tänkas sätta igång mig OM de beslutar det men så blir det ju troligtvis. 
Jag är fortfarande förkyld och är RIKTIGT trött på att vara sjuk nu.....tröttheten har dock lagt sig lite och konstigt nog springer jag inte lika mkt på toa heller så jag undrar om inte ungen bytt ställning lr ngt för det verkar inte va lika mkt tryck på blåsan.

2 glada skitungar....

 
 
Barnen har varit sjuka men har nu äntligen börjat tillfriskna.
Melina är helt frisk medans Nelson fortfarande snorar massor o hostar lite.
Själv är jag mitt inne i hostan/snoret jag med och det känns sådär kul efter att man precis varit magsjuk också men ja man har ju inget val så.
Nelson hade under 2 dagar nu absolut ingen röst alls så det kom inget ljud när han grät, kändes helskumt när man kunde se honom gråta men inte höra så man fick ju kolla honom ett par gånger extra. 
Nu har hans rösten börjat återkomma men det dröjer väl innan han låter som sig själv igen:) 
Deras humör är det iaf inget fel på som ni ser ovan:)

Sjukstugan fortsätter!

Jag är dålig och Nelson är förkyld:(
Ingen höjdare.
 
Nåja jag letade lite i bloggarkivet för jag ville veta vilken skillnad det är på mina barn:)
 
Melina 10 månader:
Vikt: 8350 g
Längd: 72 cm 
 
 
Nelson 10 månader:
Vikt: 9900 g
Längd: 72 cm
 
HAHA Nelson är en hel del tjockare men de är lika långa, vet inte om Nelson är lite kort eller om Melina bara var lång men lite kul är det:)
 
Nelson 10 mån.
 
Melina 10 mån.

V.33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Åh vilken vecka, BOOM sade det och magen kändes genast mkt tyngre samtidigt som vi haft 1000 saker att göra i veckan som gick! 
Jag överlevde dock och står nu inför en ny vecka. En vecka som innebär besök hos spec.mvc för både uppföljning av diabetesen och kontroll av bebis eftersom de har tagit över helt istället för min vanliga BM:( 

 

Bildbevis!

Här ser ni lillkillen i full fart framåt - träna träna träna! :) 
Och leka förståss! <3

Nu ska det tränas!

Min lilla stjärna - min lilla Buddha <3 Få saker gör mig så glad som ditt leende/skratt!

Nelson fick sin födelsedagspresent idag (en av de iaf), ett gåbord/aktivitetsbord, så nu är det träna på att gå som gäller för den lilla herren i huset och det går ju väldans bra och han älskar det redan:) 
Köpte den begagnad faktiskt men den ser ut som ny, det är himla kul o se honom med den....storasyster Melina är också väldigt mycket på den, det är roligt med saker som kan göra massa roliga ljud o prata, till och med när man är en stor tjej haha:) 
För Melinas del så fick hon klart med sin party outfit idag, ni får se bilder efter lördag men hon kommer helt klart vara fin! 
Hon fick även ngn Hello Kitty grej från Lidl som hon ville ha och har tjatat om i 3 dagar, som hon kunde göra egna armband med. Lyckan är total. 
Nu kommer dagarna gå åt att städa, handla och förbereda lördagens stora kalas, kan innebära dålig uppdatering men ni som finns kvar med mig är väl vana vid det här laget....tappra själar:) 

My sweet family!

 
 
 
 
 
 
Var bara tvungen o lägga in lite bilder från mobilen - från den senaste tiden för jag tar bilder då och då även om det är färre nu än någonsin känns det som! 
Jag är så glad och lycklig som har mina fina fina barn som är hur underbara som helst verkligen, de har såklart sina stunder då man gärna skulle ge bort de för en stund (fast det skulle man ju aldrig göra ändå).....men annars är det två superglada och välanpassade barn som förgyllar inte bara våra liv utan de flesta som umgås med de:) 
<3 Forever Love <3
 
 
 
 

Melinas födelsedag!

Dagen började med att jag steg upp själv och fixade mina nya rutiner!
Sedan vaknade både Ali och Melina, då hade vi en mysig stund alla 3 i sängen innan Ali och Melina duschade och jag klädde på Nelson, senare även Melina.
Ändå missade vi bussen och därmed missade jag mitt sista barnmorskebesök, då spec mvc nu tar över alla mina kontroller som dessutom blir fler än vanligt.
Vi kom iaf iväg till Tumba där jag fixade ut kvitton från apoteket som jag måste ha samt att jag var o köpte lite Hexodent att skölja mitt ömtåliga tandkött med.
Var även in på Inn och Finn  där jag köpte på mig lite shampo, duschtvål och ansiktsmaskar.
Sedan tog vi bussen till Fittja, väl där var vi in och köpte på oss lite mat till Nelson och även mat till mig som var tvungen att äta och ta insulin vid 13. 
 
 Födelsedagstjejen i väntan på bussen!
 
Lillebror Nelson var såklart också med! 
 
Då var det dags för Melinas 4 års kontroll på bvc, medan hon gjorde syntest och hörseltest och diverse annat satt jag o åt min mat, kändes sådär att behöva göra det när man är på bvc men nöden har ingen lag.
Melina klarade allting galant och fick väldans beröm för att vara en sån talför och social tjej som även var väldigt smart och rolig (hon skojjade nämligen med bvc sköterskan ett par gånger vid både syntest och hörseltest).
Det enda som hon inte kunde var färgen gul samt att hon måste träna på att räkna.
När hon var klar fick hon både en ring och en stämpel eftersom hon ju faktiskt fyllde år:) 
 
Sedan satt vi i väntrummet en stund då jag hoppade på att träffa min BM och det fick jag också göra när hon kom från lunchen, hon är väldigt speciell och jag har varit så glad att få ha henne under alla mina graviditeter. 
Jag vet att hon också gillar oss alla.
Hon berättade iaf att hon slutar jobba där till september, snart har hon även semester så vi skulle ändå inte setts så mycket men vi bestämde iaf att vi skulle försöka boka in en tid innan hon slutar så vi kan ses en sista gång och så hon får se vår sista bebis! 
 
 I bussen från Fittja mot Tumba! :) 
 
Melina hade fått en klubba som gjorde tungan blå, den åkte dock snabbt i soporna då den även skrapade sönder tungan.
 
Sedan åkte vi tillbaka mot Tumba där vi skulle ha möte i Tumba kyrka.
Mötet drog ut lite på tiden men gick väldigt bra.
Sedan var jag tvungen att handla lite mat inför kvällens besök av pappa och Cicki som skulle fira Melina.
Vid det här laget var jag redigt trött och hade ont i både fötter, rygg och sammandragningar i magen men jag tog mig iaf in på Ica och handlade det nödvändigaste.
Ali for hem med Nelson för att plocka lite medan jag och Melina väntade på pappa och Cicki som plockade upp oss från Tumba C.
 
Väl hemma satte jag igång med maten, fetaostbiffar med Taboule och tzatziki. 
Det var första gången jag gjorde denna mat, det var ett recept som jag snubblat över när jag sökte på vad jag kunde tänkas laga dagen till ära.
Det vart iaf väldigt smarrigt så det lär jag göra fler gånger:) 
Under tiden jag lagade mat så öppnade kidsen paket, Nelson fick också sina paket redan nu och det gick hem hos båda två:) 
Melina fick kläder och keps samt en prinsessklänning med krona och örhängen till, detta drog hon såklart på sig DIREKT:) 
Allting hade Cicki sytt själv såklart, då hon är väldigt duktig på det! 
Nelson fick även han kläder och keps samt en aktivitetsbåt:)
 
 Nelson provade en del av sina nya kläder:)
 
Prinsessan Melina!
 
Sedan åt vi middagen, snackade lite och bara umgicks.
Barnen var båda väldigt trötta vid det här laget men det gick ändå:) 
Tårtan var en enkel prinsesstårta, som Melina hade väntat HELA LÅNGA dagen på att få äta.
Pappa och Cicki rundade av efter tårtan, Ali drog med sig Nelson ut en sväng medan jag och födelsedagsbarnet däckade tillsammans i sängen.
Själv vaknade jag 2 timmar senare när Ali kom hem men barnen sov som stockar:)
En lång men lyckad dag.
 
 Den efterlängtade tårtan! <3
 
Nu laddar vi inför det "stora" kalaset på lördag nästa vecka då det vankas grillat och specialgjorda tårtor, det ska bli skoj MEEEEEN det lär bli lite stressigt med allt fix innan dess. 
Turligt nog för mig så är Ali en klippa och avlastar VÄLDIGT mycket för mig särskilt nu efter jag fått diabetesen. 

V.32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Jag: Jag bara hoppas på att jag ska föda inom inte allt för länge eftersom jag ju fått graviditetsdiabetes och det i sin tur har ju gjort att jag fått lägga om totalt i livet.
Det i sig är väl inte endast dåligt, det känns okay att äta 3 ggr per dag på fasta tider, det känns att det är bra för kroppen. 
Det är bara just tiderna och hela projektet.
 
EN DAG I MITT LIV NU: 
 
08-08.30 vaknar jag någon gång, MÅSTE duscha, förbereda så frukosten är klar. Ta blodsockervärde. Föra in det i "dagboken". Ta långtidsverkande insulin i rumpan. Ta snabbverkande insulin i nedre delen av magen. Äta. Ofta lägger jag mig sedan och sover vidare.

10.00-10.15 vaknar jag sedan igen för att ta nytt blodsockervärde och föra in det i "dagboken".

12.00 Förbereder lunch (om det är lättare lunch så blir det 12.30). Tar blodsockervärde, för in det i "dagboken". Tar snabbverkande insulin i magen. Äter.

13.30-14.00 Tar jag nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".

17.00-18.00 Här beror det på om jag ska laga mat eller om Ali lagar mat men mat ska vara klar att ätas senast 18.00. Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken", tar snabbverkande insulinet i magen, äter maten.
 
19.30-20.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".
 
00.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken" och tar långtidsverkande insulin i rumpan.
 
Sedan är det som en bastu här där vi bor så det är svårt att sova tiden 00-04, även pga att man måste kissa antal ggr per natt. Detta gör ju att jag sover extremt dåligt och verkligen aldrig kan sova ut eftersom jag måste passa dessa tider på morgonen. Utöver dessa tider så ska jag gärna få in en 2-3 mellanmål också under dagen.
Ni förstår väl att jag inte tycker jag gör annat än att sticka mig själv och äta?!
Sedan tycker jag det är väldigt svårt att planera in att göra saker utanför hemmet med alla dessa tider att passa, då måste man se till att kunna va på en plats där man kan ta sprutorna och blodsockervärdena samt ha mat med sig eller tillgängligt.....ett helt projekt i sig.
Därför hoppas jag verkligen att jag slipper detta när jag föder sedan, så jag kan iaf skjuta lite på tiderna även om jag troligtvis ska göra mitt bästa för att ha kvar 3 fasta måltider om dagen.
 
Jag ska blogga lite om gårdagen (Melinas födelsedag) också men jag inväntar o ser om pappa o Cicki fick några bra bilder också!
Ni lär märka när det dyker upp alltså:)

Grattis till min dotter....

Stort grattis på födelsedagen min lilla prinsessa! <3
4 hela år blir du nu, under dessa 4 år har du förgyllat våra liv med dina bus, ditt skratt och din underbara personlighet.
Tiden har rusat förbi och det går knappt att förstå att du en gång bara var en liten skrutt <3
Hoppas du får en underbar dag älskade du! 
 
 
 
 
 
 

Om bara 5 dagar

Blir du 4 hela år gammal! 
Det är knappt så jag förstår det, hur stor du har hunnit bli.
Min tuffa, coola, bestämda lilla prinsessa - du är något av det bästa som finns på denna jord <3
 

Fredagen som gick....

Gjorde vi så mkt som inte ett skit!
Det regnade hela dagen och jag är ju sjuk så vi alla var hemma och hade det mysigt tillsammans!
Jag sov en hel del.
 
Melina gav Nelson lite uppmärksamhet vilket han ÄLSKAR:)
 
Min stora tjej - tänk att du blir fyra år snart <3
 
HAHA du gör mig så lycklig min lilla bulle! :)
 
Dubbla regnbågar (den ena syns knappt på bilden dock), det va så ballt att jag va tvungen att ta en bild! 
Jag tar det som ett lyckotecken för oss:)
 
 

V.31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det viktigt att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Jag: Det är just inte så kul det här med graviditetsdiabetes, om det nu är så för nu visade det sig ju att man inte ska lita på värden som tas när man är sjuk vilket jag ju är och har varit under en längre tid. Mina värden börjar bli lägre o lägre nu så vi får se vad de säger nästa vecka helt enkelt.
Annars har jag inte mycket att tillägga faktiskt, det rullar på och det känns verkligen overkligt att det snart är dags! 

Sockervärdekontroller!

Har fått göra kontroller här hemma sedan måndag som sagt, 7 gånger om dagen!
Inte så farligt ändå för den grejen jag fått för att ta kontroller med gör inte så ont som den de har på mvc, faktiskt känns det oftast inget alls.
Mindre kul är det ju att se mina värden.
Dock sade min barnmorska idag att man inte kan lita så mkt på värdena eftersom det verkar som jag har infektion i kroppen (har ont i halsen o tappat min röst) så vet inte riktigt om de kommer gå på dessa resultat eller ej när det gäller insulin men får väl se på tisdag.
 
På torsdag så ska vi till bvc med Melina på 4 årskontroll - på hennes 4 årsdag:)
Innan det ska även jag till barnmorskan på kontroll.
Sedan blir det att köpa med sig en tårta på hemvägen för på eftermiddagen kommer pappa o Cicki för att fira Melina.
Det blir inte så märkvärdigt eftersom vi ska ha kalas för både Melina och Nelson den 29e istället.
 
Det är det som händer närmsta tiden, jag är dålig på att blogga men har helt enkelt inte energin eller inspirationen för det just nu med allt som händer.

Diverse gravidrelaterade besök....

Resulterade i att jag idag fått veta flertalet saker!
1. Det ÄR verkligen en pojke i magen som är 16 procent större än han bör va vid det här laget. Jag kommer alltså få gå på ett till TUL den 12e juli varpå det bestäms kring igångsättning.
2. Jag har tydligen graviditetsdiabetes och måste nu, under resten av graviditeten, sticka mig själv och ta egen kontroller varje dag 7 gånger om dagen samtidigt som jag måste verkligen börja äta frukost, lunch och middag på fasta tider.
3. Nästa vecka ska jag tillbaka för att veta vilken mängd insulin jag kommer behöva ta tiden ut tills dess att jag fött och då ska den gärna försvinna.

Det känns sådär alltså, har ju inte haft det de andra 2 gångerna och det är ju inte precis som att jag älskar nålar o grejer + nu kommer jag känna mig ganska låst då jag måste testa före och efter varje måltid och se till att äta på de fasta tider så det känns ju inte som jag kommer göra annat än att äta och testa hela tiden.
Ska dock försöka få in en morgonpromenad och en kvällspromenad då det kanske kunde räcka för att hålla jämn nivå på blodsockret och då kanske jag kan slippa insulin.
 
En sån här tjusig aparat har jag fått alltså! - Alldeles strax är det dax för nästa kontroll:(
 
 

V.30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 Jag: Inget nytt händer här gällande graviditet eller annat.
På måndag ska jag till en massa grejer på Huddinge sjukhus + BM så vet väl lite mer då kring när de kan tänkas sätta igång mig OM de beslutar det men så blir det ju troligtvis. 
Jag är fortfarande förkyld och är RIKTIGT trött på att vara sjuk nu.....tröttheten har dock lagt sig lite och konstigt nog springer jag inte lika mkt på toa heller så jag undrar om inte ungen bytt ställning lr ngt för det verkar inte va lika mkt tryck på blåsan.

2 glada skitungar....

 
 
Barnen har varit sjuka men har nu äntligen börjat tillfriskna.
Melina är helt frisk medans Nelson fortfarande snorar massor o hostar lite.
Själv är jag mitt inne i hostan/snoret jag med och det känns sådär kul efter att man precis varit magsjuk också men ja man har ju inget val så.
Nelson hade under 2 dagar nu absolut ingen röst alls så det kom inget ljud när han grät, kändes helskumt när man kunde se honom gråta men inte höra så man fick ju kolla honom ett par gånger extra. 
Nu har hans rösten börjat återkomma men det dröjer väl innan han låter som sig själv igen:) 
Deras humör är det iaf inget fel på som ni ser ovan:)

Sjukstugan fortsätter!

Jag är dålig och Nelson är förkyld:(
Ingen höjdare.
 
Nåja jag letade lite i bloggarkivet för jag ville veta vilken skillnad det är på mina barn:)
 
Melina 10 månader:
Vikt: 8350 g
Längd: 72 cm 
 
 
Nelson 10 månader:
Vikt: 9900 g
Längd: 72 cm
 
HAHA Nelson är en hel del tjockare men de är lika långa, vet inte om Nelson är lite kort eller om Melina bara var lång men lite kul är det:)
 
Nelson 10 mån.
 
Melina 10 mån.

Hemklickat!

Är man sjuk så kan man ju iaf LÄTT klicka hem saker via datorn:)
Så det har jag gjort nu, det blev saker till min fina Ali och till Melina denna gång för även om Nelson behöver uppdatering inför sommaren så hittar jag inget som faller mig i smaken:/ 
 
 
 


V.29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.
 
Jag: Öh? Jag vet inte riktigt vad jag ska säga denna gången. Jag är magsjuk och mår pyton:( 
Min enda tanke är väl att det bara är 6-8 veckor kvar innan lillen kommer, mer noga får jag nog veta den 10e juni när jag ska till spec. mvc igen.

RSS 2.0