v.25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
 
Jag: Ja, jag har fått "mjölk" i brösten så att säga, det är något som nog kommit tidigare de andra gångerna men först kommit nu alltså.
Fortsatt har jag en del besvär med foglossningen men det går bra så länge jag delar upp mina sysslor och vilar en del.
Och för första gången genom någon av mina graviditeter så har jag haft förvärkar, hade nog det någon gång i sömnen med Melina också men annars är det inget jag känt av alls men nu har det hänt ett par gånger faktiskt.
Annars är det inget nytt härifrån.

Kommentarer
Postat av: Fröken M

Men åhh, ska ni ha en liten till ? :)
STORT GRATTIS !!

Svar: Jajamen, inte konstigt att du missat det då vi höll det hemligt från julen fram tills ultraljudet som jag gjorde för cirka 6 veckor sedan:) Blir en liten pojk till, sisten ut så att säga!
Madeli

2013-05-05 @ 14:07:50
URL: http://frokenmela.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0