V.32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Jag: Jag bara hoppas på att jag ska föda inom inte allt för länge eftersom jag ju fått graviditetsdiabetes och det i sin tur har ju gjort att jag fått lägga om totalt i livet.
Det i sig är väl inte endast dåligt, det känns okay att äta 3 ggr per dag på fasta tider, det känns att det är bra för kroppen. 
Det är bara just tiderna och hela projektet.
 
EN DAG I MITT LIV NU: 
 
08-08.30 vaknar jag någon gång, MÅSTE duscha, förbereda så frukosten är klar. Ta blodsockervärde. Föra in det i "dagboken". Ta långtidsverkande insulin i rumpan. Ta snabbverkande insulin i nedre delen av magen. Äta. Ofta lägger jag mig sedan och sover vidare.

10.00-10.15 vaknar jag sedan igen för att ta nytt blodsockervärde och föra in det i "dagboken".

12.00 Förbereder lunch (om det är lättare lunch så blir det 12.30). Tar blodsockervärde, för in det i "dagboken". Tar snabbverkande insulin i magen. Äter.

13.30-14.00 Tar jag nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".

17.00-18.00 Här beror det på om jag ska laga mat eller om Ali lagar mat men mat ska vara klar att ätas senast 18.00. Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken", tar snabbverkande insulinet i magen, äter maten.
 
19.30-20.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken".
 
00.00 Tar nytt blodsockervärde och för in i "dagboken" och tar långtidsverkande insulin i rumpan.
 
Sedan är det som en bastu här där vi bor så det är svårt att sova tiden 00-04, även pga att man måste kissa antal ggr per natt. Detta gör ju att jag sover extremt dåligt och verkligen aldrig kan sova ut eftersom jag måste passa dessa tider på morgonen. Utöver dessa tider så ska jag gärna få in en 2-3 mellanmål också under dagen.
Ni förstår väl att jag inte tycker jag gör annat än att sticka mig själv och äta?!
Sedan tycker jag det är väldigt svårt att planera in att göra saker utanför hemmet med alla dessa tider att passa, då måste man se till att kunna va på en plats där man kan ta sprutorna och blodsockervärdena samt ha mat med sig eller tillgängligt.....ett helt projekt i sig.
Därför hoppas jag verkligen att jag slipper detta när jag föder sedan, så jag kan iaf skjuta lite på tiderna även om jag troligtvis ska göra mitt bästa för att ha kvar 3 fasta måltider om dagen.
 
Jag ska blogga lite om gårdagen (Melinas födelsedag) också men jag inväntar o ser om pappa o Cicki fick några bra bilder också!
Ni lär märka när det dyker upp alltså:)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0