Vecka 25!

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Jag: Detta skulle jag ha uppdaterat igår men jag har ju mått så jävla dåligt - är dock på bättringsvägen nu ÄNTLIGEN!
Graviditetsmässigt så är läget oförändrat, jag mår fortfarande bra och han bökar runt därinne vissa tider om dagen varje dag på ett mysigt sätt. 
Skulle säga att jag är ganska klar med hans garderob förutom strumpor och någon overall, så nu börjar det bli dags snart för att ta tag i andra saker. 
Namnet är bestämt, det ena av de iaf!
Känns bra för det är ändå bara snart 100 dagar kvar - mindre än så har jag på känn faktiskt då jag tror att han kommer komma tidigt precis som syster sin.

Kommentarer
Postat av: Tant Ulrika

GRATTIS du har vunnit en tävling i min blogg:http://uj76.blogspot.se/2012/05/tavlingen-avslutad-vinnaren-ar.htmlSkickar dig ett mail inom kort :)

2012-05-09 @ 20:41:26
URL: http://uj76.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0